Babymat: linsegryte med kokosmelk

Denne oppskriften passer fra ca 8 måneder. Den inneholder både kokosmelk og linser, som er spennende nye smaker og næringskilder for en liten mage.

Voksenporsjon til venstre og babyporsjon til høyre. Voksenporsjonen inneholder større biter enn tilrådelig om man ikke moser. Men ettersom jeg hadde planlagt å mose var jeg ikke så nøye med å finhakke.
Voksenporsjon til venstre og babyporsjon til høyre. Voksenporsjonen inneholder større biter enn tilrådelig om man ikke moser. Men ettersom jeg hadde planlagt å mose var jeg ikke så nøye med å finhakke.

Linser er noe av det sunneste vi kan spise. De er fulle av fiber, og inneholder også B-vitaminer, jern og har høyt innhold av protein. Linser kan gi luft i magen, så kan være lurt å starte forsiktig, og passe på å skylle linsene først. Hvis du bruker linser som skal ligge i bløt over natta bør du skifte vann på dem et par ganger. Jeg har brukt røde linser som ikke behøver bløtlegging, har kort koketid og som er perfekt i supper og gryteretter.

Denne oppskriften kunne jeg like gjerne kalt rotgrønnsaksgryte, da den inneholder hele fire ulike rotgrønnsaker; pastinakk, sellerirot, persillerot og søtpotet. Pastinakk har jeg sett at ofte er brukt i babymat på glass, og årsaken er kanskje at den er søt og god på smak. Den inneholder A-, B- og C-vitaminer, og har et høyt innehold av karbohydrater. Sellerirot er rik på kalium, og inneholder en del B- og C-vitaminer. Persillerot inneholder A- og C-vitaminer, jern og en del kalium. Søtpotet inneholder en del karbohydrat og er også rik på A-vitamin. Dette er alle rotgrønnsaker som passer godt i en babymiddag.

Linsegryte

  • 400g kjøttdeig 14% fett, uten salt og vann
  • 50g pastinakk (kan erstattes med sellerirot, persillerot eller en annen rot)
  • 50g persillerot
  • 50g sellerirot
  • 100g søtpotet
  • 1 boks hermetiske hakkede tomater (gjerne søte cherrytomater)
  • 1 boks kokosmelk (ikke light)
  • 2 ss rapsolje
  • 2 del vann
  • 1 ts tørket oregano (eller 1 ss frisk)
  • 1 ts tørket basilikum (eller 1 ss frisk)
  • 1 ts gurkemeie
  • 1 ts korianderfrø som du finmaler
  • 2 dl røde, delte linser
  • 1 liten, hakket vårløk

Slik gjør du

  1. Rens, rensk og finhakk grønnsakene
  2. Ha oljen i en dyp panne eller gryte, og stek kjøttdeigen ved høy varme. Gjør den finkornet.
  3. Tilsett rotgrønnsakene og la de surre med. (Vårløken venter du med å tilsette)
  4. Tilsett og rør inn krydderet
  5. Tilsett tomat og vann. Gi det et oppkok
  6. Rør inn kokosmelka
  7. Skyll linsene og tilsett dem. Røde, delte linser behøver ikke så lang koketid, og er perfekt i supper og gryteretter.
  8. Tilsett vårløken på slutten av koketiden.
  9. Smak om alt er mørt, hvis ikke kok litt lenger
  10. Alt i denne gryta skal være «smått» så barn fra 8-10 måneder skal kunne spise den uten at den blir most. Men du må vurdere hvor langt ditt barn har kommet i forhold til å akseptere mat med biter. Jeg kjørte denne i food processoren, til en finmalt grøt.
  11. Fordel på glass. Jeg fikk 6 babyporsjoner, og en smaksporsjon til mor (kjekt å kvalitetsikre ;-)  Både mor og barn likte denne veldig godt.

Legg inn en kommentar