Jakten på saftige sitronmuffins…

Sitronmuffin

 

Etter å ha spist saftige sitronmuffins i Spania har jeg ønsket å lage noe lignede. Sitronmuffins (Magdalenas de limón) er populært i Spania og  finnes å få kjøpt i de fleste dagligvarebutikker. Jeg har sett på oppskrifter på sitronmuffins på norske og spanske nettsider, og alle steder finner jeg  omtrent samme oppskrift: egg, sukker, hvetemel, bakepulver, smør + revet sitronskall.  Altså en klassisk basisoppskrift på muffins. Jeg har laget dette, men min erfaring er at de er gode umiddelbart etter at de er laget, men få timer etter blir de tørre. Neste dag er de bare å glemme…

Men det må da være mulig å lage mer saftige sitronmuffins tenkte jeg, så jakten gikk videre… Jeg har mange ganger laget gulrotkake og gulrot muffins og dette er bakeverk som holder seg saftig lenge.  Så jeg har tenkt over hva som skiller de to oppskriftene. Hvorfor blir gulrotmuffins så mye saftigere?  Jeg tror det skyldes to ting: innholdet av gulrot og olje i stede for smør. Kanskje spiller det også inn at man i stede for bakepulver bruker natron.  Med dette i tankene har jeg eksperimentert meg fram til en oppskrift på sitronmuffins, som ble svært saftige. De var faktisk bedre på dag 4 enn samme dag de ble laget. Slikt kan jeg like :-)  Det betyr at om du vil lage slike til en bursdag så slipper du gjøre det samme dag, men kan gjøre det dagen før (eller til og  med to dager før!) om du har bedre tid da.

Det er tilsatt litt gulrot i disse, men så lite at det ikke preger smaken. Hensikten er å bidra til å gjøre dem saftige.

I oppskriften er det tilsatt revet sitronskall både i røra og drysset på toppen av glasuren. Det beste er om man får tak i økologiske sitroner, slik at skallet ikke har blitt utsatt for sprøytemidler. Om du ikke får tak i økologiske bør du skrubbe skallet godt.

Ingredienser til 24 muffins (to brett)

  • 4 egg
  • 3,5 dl sukker
  • 3,5 dl hvetemel
  • 2 ts natron
  • 0,5 ts salt
  • 1 ts vaniljesukker
  • 2 revne gulrøtter
  • 1,5 dl olje (jeg brukte Vita hjertego optimal)
  • revet skall av 1 sitron
  • saften av 1 sitron

Slik gjør du:

  1. Riv den ene gulrota finmalt og den andre litt grovere. Gjør klar og mål opp de øvrige ingrediensene.
  2. Lag eggedosis av eggene og sukkeret.
  3. Rør forsiktig inn de øvrige ingrediensene.
  4. Fordel massen i 24 former (to muffinsbrett)
  5. Stekes ved 175 grader i 25 minutter.
  6. Avkjøl dem på rist.


Glasur

  • 2 pakker Tine kremost naturell
  • 75 g smeltet smør
  • 2 ts vaniljesukker
  • 250 g melis
  • 1 ss sitronsaft
  • revet sitronskall til å drysse på toppen

Slik gjør du

  1. Smelt smøret og rør inn kremosten til du får en jevn masse.
  2. Tilsett 1 ss sitronsaft
  3. Rør inn vaniljesukker og melis til massen blir helt jevn uten klumper.
  4. Juster konsistensen om nødvendig. Massen skal ikke flyte utover. Om den gjør det tilsetter du litt mer melis.
  5. Bruk dekorsprøyte eller ha på glassuren med en skje. Dryss revet sitronskall over til slutt.

5 Comments

  1. Marielle

    Hei,

    Vet du hvordan disse er å fryse?

  2. Jorunn

    Takk for at du deler dine gode oppskrifter :-)

  3. Virkelig knallgode muffins!:) Men lurer på en ting; Bruker du store eller små muffinsformer? Jeg har brukt små former, men får da langt over 24 muffins.

    • Jeg bruker da sikkert litt større muffinsformer. De jeg bruker passer fint i sånne muffinsbrett. Da gir denne oppskriften meg 24 stk :-)

Legg inn en kommentar