Kanelstjerne

Jeg så på nettet at noen laget en stjerne med Nutella, og ble inspirert til å prøve. Men i stede for pizzadeig fra pose og Nutella brukte jeg samme deig som når jeg baker kanelsnurrer. Det ble veldig vellykket og kjempegodt. Så fint ut også. Dette er en god idé til bursdagsselskap, spesielt hvis bursdagsbarnet er mer glad i boller enn kremkake. Ikke noe problem å sette lys på denne i stede…

Kanelstjerne 3

 

Kanelstjerne:

  • 750g hvetemel
  • 3 dl vann
  • 1 dl melk
  • 1 pose tørrgjær
  • 125g sukker
  • 0,5 ts salt
  • 1 egg
  • 100 g smør, skavet opp og romtemperert

Smørblanding:

  • 100 g smør
  • 2 ss kanel
  • 5 ss sukker
  • Eventuelt perlesukker til å strø over før steking.

Framgangsmåte

  1. Start med å forberede gjæra. Varm opp vann og melk til 40 grader i en liten kjele, mens du rører ut sukkeret i melken. Hell over på et litermål og kontroller med et steketermometer at temperaturen ikke er over 40 grader. Rør så inn gjæra til den har løst seg godt opp, og sett det tilside i 5 minutter. Gjærda får da en kickstart, og sukkeret bidrar ekstra til dette.
  2. Mens gjæra utvikler seg gjør du klart resten. Vei opp mel og tilsett saltet. Sett dette klart i kjøkkenmaskina, med eltekrok.
  3. Sett så maskina på sakte/middels fart, mens du forsiktig heller i gjærblandingen. La maskina gå et par minutter. Du kan også gjøre dette for hånd, men det krever litt mer muskler :-)
  4. Stopp maskina og bruk gjerne en slikkepott til å få med eventuelt mel på sidene/under, så alt blir med i deigen. Tilsett egget.
  5. Sett på maskina igjen, og la den gå på middels hastighet i ca 10 minutter. Du vil se at deigen blir seigere og mer og mer slipper kanten på bollen.
  6. Etter ti minutter er det klart for å tilsette smøret. Det må være romtemperert (mykt) og jeg skaver det opp med en skje i tynne flak. Tilsett smøret litt etter litt mens maskina går.
  7. La den gå i 5-10 minutter. Du vil se at deigen nå blir glatt og myk, og slipper kantene på bollen.

    Deigen skal bli glatt og myk, og slippe kanten av bollen
    Deigen skal bli glatt og myk, og slippe kanten av bollen

     

  8. Dekk bollen og la deigen heve til dobbelt størrelse. La den stå lunt og få den tid den trenger :-)  30-60 min
  9. Sett så deigen tilbake i maskina og la den gå et par minutter, slik at luftboblene eltes ut.
  10. Del deigen i fire, og kjevle ut en rund leiv. Legg denne på et bakepapir og smør utover smør, sukker og kanel.
  11. Kjevle så ut en ny rund leiv til samme størrelse, og legg oppå. Stryk utover smørblandingen på denne også.
  12. Kjevle ut en tredje leiv og gjør det samme, og til slutt lager du en fjerde som legges på toppen. Denne skal det ikke smøres på.
  13. Dersom du ikke har fått det helt rundt så kan du legge en asjett eller et stort rundt fat oppå, og skjære rundt.
  14. Sette så et glass i midten. Bruk en spiss kniv til å kutte gjennom lagene som på bildet. Skjær først i fire seksjoner, og lag så fire snitt i hver av dem.
  15. Legg knutene på stekeplater (smurt med smør eller dekt av bakepapir), det blir to brett med 10 på hver.Kanelstjerne 1
  16. Ta så to og to deler og vri dem fra hverandre, to runder før du så legger endene over hverandre i en spiss. Gjør dette hele veien rundt, så du får en stjerne.Kanelstjerne 2
  17. Pensle med smeltet smør og dryss eventuelt perlesukker over.
  18. Dra bakepapiret med stjerna på forsiktig over på et stekebrett.
  19. Stekes så i 20 – 25 minutter på 200 grader.

 

Kanelstjerne 4

One Comment

  1. Nathalie

    Denne skal jeg prøve på prøven min i Mat og Helse 8.klasse! Så kjempegodt ut!

Legg inn en kommentar