Her har jeg tatt utganspunkt i frossen reinsdyrstek, kjøpt på Mega. Steika var på 1,1 kg, noe som er i overkant mye for 2 personer, som jeg her laget det for. Men det gjør ingen ting, for hvis du får kjøtt til overs er det perfekt til å lage viltgryte dagen etter…
Kjøp frossen (eller fersk) reinsdyrstek og legg den i marinaden. Den behøver ikke tines først. Bare legg den i marinaden og la den ligge gjerne ett par døgn i kjøleskap (den bør minimum ligge et døgn). Så kjøper du den i dag fredag kan du lage steika lørdag eller helst søndag.
I oppskriften her er tilbehøret beregnet til to personer, men det er kjøtt nok til 4-6 personer. Hvis du lager til mange så må du skallere opp mengden på tilbehøret.
Oppskrift på marinade (til kjøttstykke påca 1 kg):
2-3 dl rødvin
3 ss soyasaus
3 fed hvitløk
litt rosemarin
litt nykvernet pepper
3 laurbærblader
Legges i en tett pose i kjøleskap. Ta den gjerne ut innimellom og masser kjøttet litt.
To timer før middag gjør du:
Start med kjøttet:
Forstek det i panna i smør, slik at det får gyllen stekeskorpe.
Legg det i en ildfast form, stikk inn et steketermometer og dekk med aluminiumsfolie.
Stekes ved 170 g til det er har en kjernetemperatur på 70 grader. Det vil da være rosa inni. Dette vil ta ca en time, for et kjøttstykke på i overkant av en kg. Etter at det er ferdigstekt skal det hvile. Pakk det inn i aluminiumsfolie/dekk med kjøkkenhåndklær for å holde det lunt.
Sausen:
Etter å ha satt kjøttet i ovnen begynner du med sausen. Den kan gjerne stå på plata helt fram til servering.
Smelt 2 ss smør i en kjele. Hakk løk i små biter og surr den i smøret i 10 minutter på lav varme. Tilsett 4 dl rødvin og reduser litt. Tilsett så 4 dl kraft (eller 4 dl vann + buljong) , la det koke litt slik at det reduseres litt. La det stå på lav varme mens du gjør andre ting. Helt til slutt før servering tilsetter du:
2 ss soyasaus. Kok i ett par minutter. 20 g smør tilsettes rett før servering
Bakte rotgrønnsaker:
Skrell 3 poteter, 2 gulrøtter og ett par skiver kålrot. Del i skiver/biter som er ontrent like store. Smør en ildfastform og legg bitene i den. Legg noen klatter smør på toppen. Krydre med litt rosemarin, nykvernet pepper og litt salt. Bakes i ovnen ved 200 g i ca 30 min. Følg med så det ikke blir brent.
Soppstuing:
250 g sopp i skiver
1 stk finhakket småløk
1 ss smør
1 ss hvetemel
1 ss soyasaus
2 dl fløte
1 ss crême frâiche
salt
pepper
Tilberedning:
Sopp og løk freses i smør på middels sterk varme. Melet tilsettes og blandes godt inn.Rør godt og spe med kremfløte,det helekokes opp og småtrekkes i 5-10 min. Smakes til med salt,pepper og soyasaus. Rett før servering tilsettes crême frâiche.
Servering:
del kjøttet i pene skiver og server med rotgrønnsakene, soppstuingen og rykende varm saus.
Restene:
Rester av kjøttet deler du i store biter og legger i en boks. Hell det som måtte være igjen av sausen over. Sett i kjøleskapet til neste dag, eller frys det ned. Dette er et godt utgangspunkt for en enkel viltgryte, som jeg vil legge ut oppskrift på i morgen.
Gratulerer med fint nytt design på bloggen :-)
Takk takk :-) Blir fort lei og motivert for oppdatering ;-)
Denne så veldig god ut. Har tatt ut en hjortesteik fra fryseren:), så i helgen tar jeg i bruk oppskriften din! Takk for inspirasjonen og en flott blogg!Hilsen Ingrid
Så hyggelig! Send meg gjerne bilde etterpå og/eller fortell hvordan det gikk. Artig å høre hva du syntes om oppskriften og om du ble fornøyd :-)
Akkurat ferdig med å spise et fantastisk godt søndags måltid,
takke være deg og din supergode oppskrift.
Tusen takk.
Hei! Så hyggelig å høre!
Hvis det ble igjen rester så anbefaler jeg å lage viltgryte av dem :-)
Utrolig godt! Oppskrift her: http://minmiddag.datasenter.no/archives/633
Denne benytter jeg på 2. Juledag, takk for tipset/oppskriften.
Håper det ble bra :-) Hyggelig at oppskriftene mine blir brukt :-)
Jeg hadde forlovet meg ved å invitere familien på en saftig reinsdyrsteik i dag. Plutselig kom jeg på at jeg ikke ante hvordan jeg skulle lage den. Oppskriften din reddet meg, 1000 takk!
Bare hyggelig :-)