Du trenger (til 4 porsjoner):
2 fedd hvitløk, hakket i fine biter
1 stor gul løk, delt i terninger
2 gulrøtter, delt i terninger
2 ss olje
1 ss fersk ingefær, revet
1 ts koriander
0,5 ts malt spisskumin
1 ts gurkemeie
1 krm malt kanel
4 dl grønne/brune linser (ferdig svellede)
400 g tomater, delt i biter
400 ml kokosmelk
2 dl vann +1 grønnsaksbuljongterning
salt
lime
Slik gjør du:
Hvis du bruker tørkede linser tar du 1,5 dl tørre linser (blir ca 4 dl når de er ferdig svellet) og legger i vann over natta (eller fra morgenen av). Eller du kan bruke 4 hermetiske linser.
Finhakk hvitløk og del opp de andre grønnsakene. Løk, gulrot og tomat deles i terninger.
Ha oljen i en gryte og varm opp på medium sterk varme. Surr hvitløk, løk og gulrot i noen minutter. Pass på at det ikke blir brent. Rør godt og surr til det blir mykt.
Rør inn ingefær og det tørre krydderet. Bland godt. Ha så i linsene, og rør dem godt inn. Tilsett tomat, kokosmelk og vann + buljongterning. La det småkoke under lokk i minimum 30 min. Det kan stå lenger. (Det kan holdes på lunk i flere timer). Før servering smaker du til med salt og limejuice.
Server med en frisk salat (med tomat), ris og/eller med raita (indisk «dressing») og gjerne indisk brød (Chapati). Hvis du ikke har tid eller vil lage Chapati kan du servere med annet godt norsk brød, eller kanskje flatbrød?
Slik lager du Raita:
Ta ca 100 gram agurk, del den på langs og skrap ut den bløte kjernen med en skje. Riv den i skiver på et rivgjern, legg det i en sil og strø over 1 ss salt. La det stå å dryppe av seg veske. Etter en halvtime klemmer du ut overflødig veske. Ha det over i en liten bolle, tilsett 2 dl yoghurt naturell (gjerne matyoghurt) og tilsett 1 hakket vårløk. La det gjerne stå i kjøleskap før servering.