Min oppskrift under er identisk med Jarlsbergoppskriften når det gjelder fyllet. Men jeg har modifisert paideigen. Det er fordi jeg har forsøkt å gjøre den litt sunnere. Opprinnelig bestod den av 150 g smør, 3 dl vanlig hvetemel og 2 ss vann. Jeg synes paibunnen basert på oppskriften under ble vel så god, og så er den sunn da…
Paideig:
50 g smør
50 g Vita lett hjertegod margarin
ca 100 g/1 dl mager kesam
1,5 dl siktet hvetemel
1,5 dl fullkorns hvetemel
Bland først sammen smøret med siktet hvetemel. Du må bruke hendene til å kna det sammen med. Tilsett så resten og kna det sammen til en fin deig. Lag gjerne paideigen i god tid, slik at den kan ligge litt i kjøleskapet før den skal brukes (kan lages kvelden før).
Sett stekovnen på 200 grader.
Tykk utover paideigen i en godt smurt paiform (bruk meierismør). Pass på å trykk deigen god oppover kantene. Prikk bunnen med en gaffel. Paibunnen skal forhåndsstekes i 10 min på 200 grader. Pass på at den ikke blir brent. Den kan godt stå litt etter at den er tatt ut, før du gjør ferdig resten.
Fyll:
250 g fersk spinat
1-2 rød løk delt i skiver
Stek først spinaten (i litt smør), slik at vann fordamper fra den. 250 g spinat ser mye ut når du starter, men det er fasinerende å se hvor lite som blir igjen når du steker den. Legg spinaten over på en tallerken dekket med kjøkkenpapir (som trekker til seg litt av vesken). Surr så løken på svak varme et par minutter. Fordel så spinat og løk over paibunnen.
Legg så følgende på paien:
Rør sammen en blanding av:
4 egg
1 dl matfløte
1,5 dl melk
1 ts salt
1/2 ts pepper
Hell blandingen av over paien.
Stekes ved 175 g i 35 – 40 min
Paien kan gjerne stå og hvile litt før servering. Hvis du lager den før du får gjester kan du pakke den inn i aluminiumsfolie og dekke med et kjøkkenhåndkle. Den kan gjerne være lun ved servering.
Pai er bare skikkelig, skikkelig godt. Perfekt gjestemat er det også!
Helt enig :-) Og anbefaler å prøve denne bunnen. Ble skikkelig god, og litt mer å tygge på.
Den så kjempe god ut!
Ja, den anbefales :-) Blir alltid vellykket
Denne laget du i Rosenborggata! Husker den fortsatt:-)
Hei Anne :-) Ja dette er en kjær gammel klassiker ;-)