Røkt svineknoke er tradisjonsrik norsk rett som det er lite arbeid med og som er lett å lage. Men den skal stå ganske lenge og trekke i kjelen, så det tar litt tid. Mest et spørsmål om planlegging altså, men det er det verdt for det er god mat som for meg minner om barndom.
Du trenger 1 stor svineknoke for 2 personer. Den jeg brukte var på ca 1,4 kg. Det høres mye ut, men det er mye bein.
Slik gjør du:
Ta en stor kjele, legg kroken i kjelen og fyll på med kaldt vann. Fyll til ca 5 cm over konoken. Sett plata på full guffe, og la det nesten koke opp. Reduser så varmen, slik at det står og trekker. Vannet skal ikke koke, men ligge på ca 90 grader, dvs nesten koke. La det stå slik i ca 2 timer til kjøttet slipper rundt beinet.
Server med kålrotstappe og kraft fra kjelen.
Tips:
Hvis det blir igjen kjøtt så er dette perfekt i en ertesuppe dagen etter. Krafta bør du også ta vare på. Den er perfekt i suppe, gryterett osv osv. Brukes i løpet av et par dager, eller frys ned i porsjoner. Man trenger ofte 2-3 dl kraft en mange retter.