Bruk gjerne flere typer kjøtt sammen. Jeg liker godt røkt svinemørbrad, som er kjempegodt. Men bruk gjerne saltet kjøtt av lam eller storfe også, sammen eller hver for seg. Her er det også med røkte kjøttpølser, som kan tilsettes på slutten av koketiden.
Du trenger (til 4 porsjoner):
ca 1 kg kjøtt, lettsaltet (gjerne røkt)
Slik gjør du:
Legg kjøttet i usaltet, kokende vann – det skal være rikelig med vann.
La det trekke til kjøttet løsner fra beinet, 1-1,5 time. Svineknoke trenger lengre koketid, ca. 2,5 timer. Vannet skal nesten koke, dvs. ca 90 grader. Ca 10 min før det er ferdig kan du tilsette røkt kjøttpølse i store biter, som da får trekke med i krafta.
Sammen med saltkjøtt bør man ha kålrotstappe. Jeg bruker litt potet i den for å gi den en mildere smak.
Du trenger til kålrotstappa:
1 kålrot
2 melne potet
½ dl matfløte
2 ss smør
salt og pepper
Slik gjør du:
Skrell og skjær kålrot og poteter i mindre biter. Kok alt sammen i vann til det er mørt. Hell fra kokevannet og mos grønnsakene med en moser, tilsett fløte og smør til passe tykk mos. Smak til evt. med salt, muskat og rikelig med nykvernet pepper.
Server saltkjøttet med kålrotstappe, kokt gulrot og brukt litt av krafta som saus.